DYSFAGIE KENT VELE OORZAKEN
We kennen allemaal het fenomeen dat er voeding in de keel blijft steken of dat we problemen ervaren met slikken of de slikactie. Pas als dit medische consequenties heeft, spreken we van dysfagie. Vaak zijn het baby's en ouderen die er last van hebben. Maar wat de oorzaak van dysfagie ook is, het kan op elke leeftijd optreden. Dysfagie kan tot bijkomende gezondheidsproblemen zoals dehydratie en ondervoeding leiden en moet daarom altijd goed onderzocht en behandeld worden.
Bij repeterende bewegingen, zoals ademhalen, kauwen en slikken, staat men eigenlijk nooit stil - totdat er problemen optreden, want dan kan de kwaliteit van leven ernstig worden geschaad. Een dergelijk probleem is dysfagie, dat wordt omschreven als moeite met slikken of het gevoel dat er bij het slikken iets in de weg zit. Dysfagie kan optreden door ziekte of schade aan het zenuwstelsel, spasmen van de slokdarmspieren of andere aandoeningen die de slokdarm blokkeren of vernauwen.1* Verminderde speekselproductie, ofwel een droge mond, kan de dysfagie verergeren.
Dysfagie is lastig bij eten en drinken, maar kan ook tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Veel mensen gaan met dysfagieklachten niet naar een dokter. Bij uitblijven van de juiste diagnose of behandeling, eten en drinken ze minder, wat kan leiden tot ondervoeding en dehydratie, gewichtsverlies, luchtweginfecties en zelfs sociale problemen, bijvoorbeeld doordat men liever niet meer samen met anderen eet. Dysfagie komt vaak voor en treft zo'n 14% van de leeftijdsgroep van 50 jaar en ouder.2 Aangezien het voor dysfagiepatiënten lastig kan zijn voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, kan een aangepast dieet een belangrijke bijdrage leveren om met dysfagie om te gaan. Nestlé Health Science steekt veel energie in de ontwikkeling van innovatieve medische voeding voor aandoeningen als dysfagie om de levenskwaliteit van patiënten te verhogen.
- http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/difficulty-swallowing-dysphagia-overview. Geraadpleegd december 2014.
- Kawashima K, Motohashi Y, Fjushima I. Prevalence of dysphagia among community-dwelling elderly individuals as estimated using a questionnaire for dysphagia screening. Dysfagie 2004; 19(4):266-71.
*Niet alle oorzaken worden genoemd; klachten kunnen verschillen van patiënt tot patiënt.