Constipatie is vertraagde of moeizame ontlasting die twee weken of langer aanhoudt.
Het is een veel voorkomend probleem bij baby's en jonge kinderen en kan in het eerste levensjaar beginnen.
Elke baby heeft zijn/haar eigen ontlastingspatroon. Het gebeurt vaak dat baby's harde ontlasting hebben, en sommige baby's die borstvoeding krijgen, hebben maar één keer per week ontlasting. Meestal hoef je je geen zorgen te maken als je baby constipatie heeft, omdat dit zelden een medische oorzaak heeft.
Baby's van 0 tot 3 maanden kunnen tot 3 keer per dag ontlasting hebben.
Waarom heeft mijn baby constipatie?
Bij sommige baby's kan aanhoudende constipatie verband houden met koemelkeiwitallergie (KMEA). En sommige baby's hebben trage darmen (wat ook normaal is) en hebben daarom minder vaak ontlasting.
Kan mijn baby koemelkeiwitallergie hebben?
Constipatie is een veel voorkomend symptoom van KMEA bij baby's.
Baby's met KMEA hebben meestal meerdere symptomen en deze symptomen kunnen sterk van elkaar verschillen.
Als je denkt dat je baby geconstipeerd is, kan dit op KMEA wijzen.
Misschien heb je naast constipatie ook andere symptomen in andere delen van het lichaam van je baby opgemerkt.
Onze symptoomchecker is een handige en eenvoudige manier om te bekijken welke veelvoorkomende symptomen van KMEA je baby heeft.
ANDERE SYMPTOMEN VAN KOEMELKEIWITALLERGIE
BELANGRIJKE MEDEDELING: Het is belangrijk dat moeders worden gestimuleerd om borstvoeding te blijven geven, ook als hun baby koemelkeiwitallergie heeft. Meestal is deskundig voedingsadvies nodig om alle bronnen van koemelkeiwit uit de voeding van de moeder te weren. Als er voor speciale flesvoeding wordt gekozen, is het belangrijk om de instructies op het etiket te volgen. Ongekookt water, niet-uitgekookte flesjes of een onjuiste verdunning kunnen baby's ziek maken. Onjuiste bewaring, behandeling, bereiding of voeding kan uiteindelijk negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van baby's. Flesvoeding voor medisch gebruik bij baby's moet onder medisch toezicht worden gebruikt.