Je baby voeden en de aanpak van koemelkeiwitallergie
De symptomen van koemelkeiwitallergie (KMEA), ook wel koemelkallergie (KMA) genoemd, kunnen veel leed veroorzaken,
zeker in een periode waarin je je baby nog moet leren kennen. Het goede nieuws is dat KMEA eenvoudig aan te pakken is door koemelkeiwitten weg te laten uit de voeding van je baby. Hierdoor zul je al snel verbetering merken en de
meeste symptomen zullen binnen 2 tot 4 weken verdwijnen.
Het is belangrijk om niet te gaan experimenteren met koemelkvrije voeding voor je baby zonder het advies en de
begeleiding van je arts en eventueel de diëtist.
Borstvoeding is de beste keuze voor jou en je baby. Ook als er KMEA is vastgesteld bij je baby, is het belangrijk om
borstvoeding te blijven geven. Afhankelijk van de ernst van de symptomen en of je baby misschien ook allergisch is
voor andere voedingsmiddelen, zal je arts je helpen de meest geschikte voeding te kiezen om KMEA aan te pakken.
Het belang en de voordelen van borstvoeding
Welk soort voeding is het beste voor mijn baby?
Je baby met een koemelkeiwitallergie borstvoeding blijven geven
De diagnose KMEA mag borstvoeding niet in de weg staan. Borstvoeding is de beste keuze voor jou en je baby. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je baby in de eerste 6 maanden nodig heeft en die ook daarna nog veel voordelen hebben voor je baby. Daarnaast draag je via de moedermelk ook de bescherming van je immuunsysteem over op je baby. In het zeldzame geval dat het immuunsysteem van je baby reageert op koemelkeiwitten in moedermelk, kan je arts je aanraden te beginnen met een eliminatiedieet dat helemaal vrij is van koemelkeiwitten. (Let op: een zuivelvrij dieet is niet voldoende, omdat alle sporen van koemelkeiwitten moeten worden weggelaten).
Begin op tijd: Hoe sneller je na de bevalling start met borstvoeding, hoe beter. Artsen adviseren om binnen een uur na de geboorte te beginnen met borstvoeding geven om ervoor te zorgen dat je baby de eerste melk (colostrum) zo vroeg mogelijk binnenkrijgt en meteen profiteert van het beschermende effect.
Emotionele voordelen: Borstvoeding geven is een belangrijke manier om een sterke emotionele band te creëren en te behouden met je baby.
Gezondheidsvoordelen op de lange termijn: Borstvoeding draagt ook bij aan de ontwikkeling van het immuunsysteem van je baby en beschermt op die manier de gezondheid van je baby op de lange termijn.
Beschermend effect voor je baby en jezelf: Uit onderzoek blijkt dat baby's die borstvoeding krijgen, op latere leeftijd minder risico lopen op infecties, spijsverteringsaandoeningen, diabetes, obesitas en zelfs leukemie. Bovendien is borstvoeding ook goed voor jezelf. Moeders die borstvoeding geven, lopen minder risico op diabetes en borst- en eierstokkanker.
Hoe sneller, hoe beter
- Door binnen een uur na de geboorte te beginnen met borstvoeding, weet je zeker dat je baby de eerste moedermelk, colostrum genoemd, binnenkrijgt.
- Het advies is om de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven.
Beschermend effect voor je baby en jezelf
- Moedermelk heeft allerlei beschermende eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid, groei en ontwikkeling van je baby. Ook verkleint moedermelk het risico dat je baby op latere leeftijd ziektes ontwikkelt.
- Moeders die borstvoeding geven, lopen minder risico op diabetes en borst- en eierstokkanker.
Emotionele voordelen
- Jij en je baby ontwikkelen en behouden een sterke emotionele band.
Wanneer en hoe beginnen met het introduceren van vaste voeding
Als je baby 4 maanden oud is en borstvoeding (of flesvoeding) niet meer voldoende is om de groei en ontwikkeling volledig te ondersteunen, wordt er best bijvoeding geïntroduceerd, een zorgprofessional zal je hierbij ondersteunen. Borstvoeding (of flesvoeding) blijft nog wel de belangrijkste voedselbron voor je baby. Vraag hierbij advies bij uw arts en/of diëtist.
Als je te vroeg zou starten met bijvoeding, loopt je baby een groter risico om ziek te worden. De reflex die helpt om vaste voeding in de mond te verplaatsen en door te slikken, ontwikkelt zich meestal tussen 4 en 7 maanden. Eerder is je baby niet klaar voor bijvoeding. Als je te laat begint, kan het zijn dat je baby niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft, waardoor je baby tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen kan oplopen en de groei kan vertragen. Naast het leveren van voedingsstoffen, stimuleert bijvoeding ook de zintuigen en de motoriek van je baby.